24 Ocak 2014 Cuma

Crysis 3 inceleme


Crysis denildiği zaman akan sular durur; zaten durmalı da. Biz oyun sektörüne kendimizi kaptırmış, hangi ülkede hangi firma var ezbere biliyorken, bir anda karşımıza çıkan önemli isimlerden birisi oldu Crytek. Üç Türk tarafından kurulduğunu öğrendiğimiz zamansa ülkemizdeki oyun sektörü olarak resmen meraktan öldük. Hani hiç haberin olmadan bir anda sürpriz yaparlar ya, tıpkı onun gibiydi Crytek'in karşımıza çıkışı. Üzerinde çalıştığı oyunun adı ise Crysis'di. En azından Far Cry'ı bir kenara bırakırsak, birazdan okuyacağınız satırlar için büyük önem teşkil eden isim Crysis... Öyle bir oyundu ki bu, öyle herhangi bir firmanın yaptığı ya da yapacağı cinste değildi. Ne bir Indie Game, ne de internet tabanlı bir oyun. Hayır, Crysis daha önce görülmemiş detayda grafiklere sahip olan, halen insanoğlunun kabullenmekte zorlandığı uzaylı konseptini, harika temeller üzerinde yükseltebilen bir yapımdı... İlk oyunun ardından geçen beş sene ise hem Crytek ekibine, hem de biz oyun severlere birçok farklı bakış açısı sunmayı başardı. İlk oyunun ardından çıkan Crysis: Warhead ve bir diğer yapım olan Crysis 2'nin ardından, yapılan birçok farklı tanıtım ile Crysis 3 karşımıza çıkmayı başardı. Hem de içerisinde bulunan birbirinden faklı yenilikleriyle...

Sizlerin de bildiği üzere, ilk oyunda bir yardım sinyalini takip etmek suretiyle, Korelilerin resmen ele geçirdiği bir adaya atlıyorduk. Nitekim olaylar hiç de öyle bilindik bir kurtarma görevine benzemiyordu. Zamanla öğrendiğimiz üzere, olayın içinde dünya dışı varlıklar bulunuyordu. İlk defa burada başlayan maceramız, tek tek takım arkadaşlarımızı kaybetmemiz ile sonuçlanıyordu. Naosuit isimli zırhımız ise yine ilk defa burada devreye giriyordu... Tamamen ormanlık alanlarda kaybolduğumuz bu özel yapım, ikinci oyunu ile birlikte bizi New York şehrinin göbeğine bırakmıştı. İlk oyundan kalan virüslerin şehre bulaşması ile her yeri etkisi altına alması bir olmuş, koca şehir bir anda kaosa kapılmıştı. İşte tam bu nokta da birçok kullanıcı Crysis 2'yi eleştiri yağmuruna tutmuş, oyunun sadece konsollar için de üretilebilmesi için bu derece sıkışık bir alanda geçtiği iddia edilmişti. Cevat Yerli ise, çok az sayıda insanın yapabileceği açıklaması ile konsolların artık günümüz için yetersiz olduğunu dile getirmiş ve Crysis 3'ün tamamen PC odaklı olacağının altını çizmişti. Oyunun senaryosu nasıl Crysis 3 ile birlikte kaldığı yerden devam ediyorsa, oyunun kalitesinin de bu açıklama ile devam ettiğini açıkça görüyoruz.


Crysis 3'e girdiğimiz anda karşımıza çıkan bölümlerden mümkün mertebe tutorial, yani alıştırma görevini seçmenizi tavsiye ediyoruz. Malum, her ne olursa olsun yeni bir nanosuit, yeni silah kullanım şekli ve yepyeni bir grafik motoru söz konusu. Bu bölümü geçtikten sonraysa istediğiniz gibi oyuna başlamakta serbestsiniz. Şimdiden söylemekte fayda var; Cyrsis 3 ne yazık ki beklenenden, daha doğrusu genelde alışılandan çok daha kısa bir tek kişilik senaryoya ile karşımıza çıkıyor. Yedi, dokuz saat arası oynanabilirliğe sahip olan yapım, içerisinde yedi adet farklı görev barındırıyor. Her görev bizi olabildiğince farklı bir bölgeye sokuyor ki arada ilk oyundan hasret kaldığımız ormanlık araziler de mevcut. Tek kişilik senaryonun içerisinde en çok dikkat çeken özelliklerden birisi "Collectibles" yani toplanmayı bekleyen özel eşyalar. Ana menüden görebildiğimiz bu farklı eşyalar vizörümüzü kullanmak sureti ile görülebiliyorlar. Bir defa alındıklarındaysa otomatik olarak kayıt altına alınıyorlar ve bu sayede bir kez daha kendilerini bulmaya çalışmamız gerekmiyor.
Konuya toplanabilir eşyalardan girmişken, bu başlık altında bulunan geliştirilebilir modüllerden ve eklentilerden devam etmekte fayda var. Cyrisi 3 içerisinde toplam yedi görev bulunmasına rağmen, 20 adet "Weapon Attachments" yani silah eklentisi bulunuyor. Bir defa bulunduklarındaysa, ileride bulacağımız silahlarla da dahil olmak üzere her türlü kullanıma açık oluyorlar. 20 farklı eklentiyi de açtığımızdaysa"Geared-up" achievement'ini de gerçekleştirmiş oluyoruz. Tıpkı silahlarda olduğu gibi, Nanosuit'imizde de upgrade modülleri bulmak mümkün. 16 farklı Suit Modülü, oyunun farklı noktalarına dağılmış durumda. Cell Intel isimli toplanabilir parçalar ise kendi arasında üçe ayrılıyor. 38 Datapads, 20 Blackboxes ve 6 Propaganda Poster olmak üzere toplamda 64 adet oyun içi bilgi veren parça bulunuyor ki eğer senaryolar konusunda merakınız varsa, bu parçaları tek tek topladıktan sonra çok mutlu olacağınıza eminiz.

www.chip.com.tr/makale/inceleme-crysis-3-nanosuit-olmadan-olmaz_38964_html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder